Jahoda plátky 100 g
Kód: LF45Podrobný popis
Kúpiť čerstvé jahody, ktoré sú sladké a vonia letom, sa len tak nepošťastí. Jahody sa rýchlo kazia, a preto sa obvykle trhajú nezrelé, aby vôbec prežili cestu do obchodu. U lyofilizovaných jahôd je to inak. Hoví si na slniečku až do chvíle, keď sú krásne červené. Sušenie mrazom z nich odoberie vodu, ale všetko ostatné zostáva - výrazná chuť , omamná vôňa aj žiarivo červená farba.
Lyofilizované jahody si zachovajú väčšinu živín , vitamínov a minerálnych látok . 1 kg lyofilizovaných jahôd sa vyrobí z približne 10 kg čerstvých plodov – v každom 100 g sáčku sa teda ukrýva asi kilo čerstvých jahôd. Aj mimo sezónu tak budete mať postarané o prísun vitamínov , a obvykle lacnejšie v porovnaní s čerstvými plodmi.
Ako si vychutnať lyofilizované jahody?
Lyofilizované jahody môžete chrumkať len tak samotné. Plátky sa perfektne hodia ako desiata na výlety. Sú ľahučké a nepokazia sa ani v horúčave . Použite ich ako prísadu pri varení a pečení. Lyofilizované plátky jahôd ozdobia dezerty a dodajú sviežu ovocnú chuť müsli alebo granolu.
Náš tip
Deti milujú plátky lyofilizovaných jahôd. Možno ešte viac ako čerstvé jahody, pretože tie lyofilizované v puse zábavne chrumknú. Doprajte deťom zdravú mlsku bez pridaného cukru, na sladkosti už ani nepomyslí.
Lyofilizované jahody sú plné vitamínov a minerálov
- Mrazom sušené jahody si zachovali väčšinu vitamínov a minerálov ako čerstvé plody.
- Jahody obsahujú veľa vitamínu C (62 mg v 100 g čerstvých plodov podľa NZIP).
- Výraznú červenú farbu má na svedomí anthocyanín – silný antioxidant.
- Jahody obsahujú kyselinu listovú, ktorá je dôležitá pre vyváženú stravu.
- Lyofilizované jahody sú bohaté aj na vitamíny A, B, E a minerály draslík, zinok, mangán a ďalšie stopové prvky.
Čo je lyofilizácia?
Lyofilizácia alebo sušenie mrazom prebieha za veľmi nízkej teploty a tlaku. Tak dochádza k sublimácii - voda prechádza z pevného priamo do plynného skupenstva. Vďaka tomu sa z ovocia odparí len voda bez toho, aby sušenie negatívne ovplyvnilo jeho nutričné hodnoty. Lyofilizované ovocie takmer nestratí živiny, vitamíny ani minerály. Navyše si zachová prirodzenú chuť, vôňu i farbu, a tak je takmer na nerozoznanie od čerstvého ovocia.
Prečo nakúpiť lyofilizované plátky jahôd na Lyofio.cz
- 100% ovocie, bez éčok a pridaného cukru
- poriadne veľké plátky ovocia, žiadna drvina
- úžasne chrumkavá textúra
- znovuuzatvárateľný obal
Krajina pôvodu: mimo EÚ
NUTRIČNÉ HODNOTY NA 100 g |
Vlhkosť | ≤5 % |
Tuky (%) | 1,4 |
-> z toho nasýtené mastné kyseliny (%) | 0,1 |
Proteín (%) | 4,7 |
Vláknina (%) | 13 |
Sacharidy (%) | 87,5 |
-> z toho cukry (%) | 77 |
Energia | 384,8 kcal / 1619 kJ |
Dodatočné parametre
Kategória: | Sušené ovocie a orechy |
---|---|
Hmotnosť: | 0.1 kg |
Druh ovoce: | Jahoda |
Hmotnost: | 100 g |
Zpracování: | Plátky |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.